Valiant Hearts: The Great War [TESZT]

Kereken 100 éve történt az a merénylet, amiben megölték Ferenc Ferdinándot, és ezáltal megkezdődött az első világháború. Egy évszázaddal ezután már el sem tudjuk képzelni, hogy mit éltek át azok az emberek, akik részt vettek a harcokban.

Ismertető

A Ubisoft új játéka viszont közelebb hozza ezeket a borzalmas éveket, és segíthet megérteni, hogy hogyan élték meg azt emberek. Mindezt nem egy FPS formában kapjuk meg, hanem egy oldalnézetes puzzle-játék személyében, ami semmihez sem fogható élményt tartogat a játékosok számára.

Ez nem az a játék, ahol több száz ellenséges katonát kell megölnünk, ahol óriási robbanások követik egymást, és ahol a grafika már teljesen élethű. Mégis le fog esni az állunk, hiszen a borzalmak átélését tényszerű információk segítik, amikhez valódi fényképek társulnak. Az ellenséges katonákhoz visszatérve: itt nincs ilyen. Itt csak egyszerű emberek vannak, akiknek kiadták a parancsot: Lőjetek!

Teszt

A Valiant Hearts: The Great War története során négy összefonódó sorsot ismerhetünk meg. Mindegyik karakter saját érzésekkel és történettel rendelkezik.

  • Emilie, a francia gazda hadifogságba kerül, és meg szeretné menteni a vejét,…
  • Karlt-t aki kénytelen az ellenséges oldalon harcolni a származása miatt.
  • Ana, a belga nővér apját szeretné a fogságból kiszabadítani,
  • Freddie pedig egy amerikai katona, aki a felesége gyilkosain akar bosszút állni.

Végül, de nem utolsó sorban lesz egy ebünk is, akit kötelező lesz igénybe venni a feladatok során. ez annyit tesz, hogy nélküle nehezen juthatnánk tovább a nehezebb részeken. Őt Waltnak hívják, és akár az ellenséges területekre is beférkőzhetünk vele, hiszen ő egy mentő-kutya, ezáltal mindenhol szívesen fogadják.

A személyiségeket a Ubisoft tökéletesen dolgozta ki, mindenkinek a történetébe beleéljük magunkat. Ez azért is nagy szó, mert a karakterek pár szónál és hümmögésnél többet nem kommunikálnak, részleteket a fejük fölött megjelenő buborékokból, és a sztori folyamán megnyitható naplóbejegyzésekből tudhatunk meg. Lehet, hogy kicsit klisés az alaptörténet, mégis élmény játszani: szívszorító fordulatok, és meglepő történések követik egymást.

Az alappillért képző feladványok is el lettek találva, bár újdonságot nem nagyon tartogat azok számára, akik játszottak hasonló alkotással. Azok számára akik még nem, egy-két feladatnál rá fog csodálkozni, hogy milyen ötletesen is kell azt megoldani. Bár vannak hasonló fejtörők, nem fogunk rájuk unni, hiszen mindig változik az a környezet, amelyben meg kell azt oldanunk. Ha esetleg mégis elakadnánk, segítséget is kaphatunk, de ezt egyáltalán nem kötelező használnunk.

Tovább gyarapítják a játék szavatosságát a gyűjthető tárgyak is. ezeket mind a valóság ihlette, a megtalálásuk után pedig rövid szöveget is elolvashatunk mellé arról, hogy mi is az valójában. Jutalmat is kaphatunk, ha mindet megtaláltuk: achievement-ekkel, Uplay-pontokkal gazdagodhatunk.

Minderre a UbiArt motorból kifacsart gyönyörű grafika teszi fel a koronát. Természetesen a képregényszerű környezettől nem azért esik le az állunk, mert nem tudjuk, hogy a játékot, vagy a valóságot látjuk-e, hanem azért, mert rendkívül hangulatos környezetet teremt, pont olyat, amilyet az első világháborús téma megkövetel. Ehhez még társul egy tökéletesen eltalált zenei aláfestés, ami akkor nyűgöz le igazán, amikor az égből a bombák és a lövések olyan ütemben érkeznek felénk, amilyenben a zene szól.

Vélemény

9 A Valiant Hearts: The Great War nem egy klasszikus háborús játék. Nincs kimondott ellenség, nem kell lőnünk, és nem a háború legnagyobb csatáit veszi sorra. Ezzel ellentétben megismerhetünk négy emberi sorsot olyan környezetben, ami több élményt tartogat mint sok AAA cím. Azt a pár hibát pedig (közelről pixeles textúrák, pár ismétlődő feladvány) észre sem fogjuk venni.

Különdíj

Megtalálsz a FACEBOOK-on!

Reklámok

Kommentek:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s